Kirjanmerkit ovat vuoden turhake.

En tietenkään tarkoita fyysisiä lipareita, vaan nettiselainten linkkilistoja. Olen krooninen hamsteriluonne, joten ei ole mikään ihme, että aloin jo vuosia sitten säilyttää kirjanmerkkejäni netissä. Kirjanmerkit helpottivat useimmin tarvittavien sivujen löytämistä ja nettisivuille muunnetusta paketista oli apua, jos ei ollut omalla koneella.

Nykyään kotiselaimeeni ei ole tallennettu yhtään osoitetta. Mikä on muuttunut?

Kolme asiaa: Google, del.icio.us ja Firefox.

Ensin tuli hakukone, joka toimi paremmin kuin edeltäjänsä. Urlit ovat usein pitkiä ja hankalia painaa mieleensä. Jos muisti, millä hakusanoilla halutun sivun löysi, oli nopeampaa ja kätevämpää kulkea Googlen kautta. Muutaman sanan kirjoittamalla pääsi halutulle sivulle, eikä tarvinnut kahlata läpi satoja hieman epämääräisesti organisoituja kirjanmerkkejä.

Tilanne parani entisestään, kun selaimet alkoivat tukea hakuoikoteitä. Ei tarvinnut enää ladata Googlen etusivua, vaan pystyi kirjoittamaan suoraan osoitekenttään ”g kissan kuvia”.

Se oli hyvä apu. Edelleen ongelmaksi jäi mitä tehdä silloin, kun ei ole omalla koneella. Del.icio.us auttoi siihen. Kokeilin palvelua joskus muutama vuosi sitten ja hylkäsin sen rajoittuneena linkkiblogina. Hoidin homman mieluummin varsinaisen blogisoftan avulla.

Sitten tajusin, että deli toimii kätevänä kirjanmerkkivarastona, koska siinä on hakutoiminto, metatieto tulee merkattua ainakin jollain tarkkuudella ja jossain vaiheessa Firefoxiin sai lisäpalikan, joka teki deli-merkkien lisäämisestä ja hakemisesta helppoa. Miksi säilyttää yhtä kasaa muistiinpanoja vain omalla koneella, jos ne sai samalla vaivalla näkyviin kaikkialla?

Viimeisimpänä apuna on toiminut Firefox 3, jonka kehittäjät saivat erittäin hyvän idean: miksi selailuhistoriaa pitäisi seuloa osoitteen eikä otsikon perusteella? Molemmat toki onnistuvat, mutta – jälleen – ihmisen on yleensä helpompi muistaa mistä sivulla puhuttiin kuin millä palvelimella se on.

Kirjanmerkit ovat kuolleet, kauan eläköön kirjanmerkit!